Privat blir offentligt – på gott och ont

Jag läser en mängd olika mammabloggar, just för att jag tycker det är jätteintressant att kika in i andra mammors vardag. Och eftersom att jag själv är mammaledig nu så blir det mest intressant att läsa om andra som befinner sig i samma situation. Jag läser andra bloggar också, givetvis, men mest småbarnsmammor just nu.

Bloggsamhället för mycket gott med sig. Det är kul, jag får tips och tankar från andra i samma situation. Men det kan också vara stressande. Barnets utveckling är något som vi föräldrar gärna pratar om, och det slutar alltid med att man jämför sitt eget barn med andras. Genom bloggarna blir det här liksom ännu mer påtagligt. Jasså, kan han det där. Borde inte Stella också kunna det?

Jag har dock börjat lugna ner mig lite på den här punkten. Jag vet att alla barn utvecklas i sin egen takt. Vissa kanske är motoriskt tidiga medan andra är språkligt tidiga. Det är nog inte heller bra att skynda på de små för mycket, inbillar jag mig. Jag har till exempel sett att gåstolen har dykt upp i vissa bloggar som jag läser, där barnet är lika gammalt som Stella. Och det går säkert jättebra. Men jag känner att vi väntar ett tag med det. Jag vill att lillan ska kunna sitta stadigt på egen hand innan hon ska upp och gå.

Annonser

4 kommentarer

  1. När vi gick på spädbarnsteamet med Bella då hon var 6 mån (träffade psykolog för att hon var så uppstirrad), så bankade hon gåstolen. Barn ska utvecklas "på golvet" sa hon. De ska lära sig sätta sig upp själv, ställa sig upp själv. Alla dessa hjälpmedel är inte bra för barnens outvecklade kroppar och dessutom får de onödig stimuli och man kan ändå inte påskynda utvecklingen. Detta är inte mina ord utan en barnpsykologs. Med Lillasyster har vi tagit bort alla hoppgungor, gåstolar, bumbostolar osv. Och hon utvecklas precis lika bra som storasyster, men hon är lugnare/nöjdare och inte så uppstirrad som vi gjorde Bella med alla dessa "vilda" leksaker! Ni gör ett finfint jobb med er vackra Stella! Keep up the good workshops! Kram Stina

  2. Jag har faktiskt aldrig jämfört Wilda. Har aldrig riktigt brytt mig om det. Jag vet ju själv hur olika alla vi vuxna är. Det vore ju konstigt om alla barn följde alla regler, men jag förstår verkligen att det kan bli stres runt det. Skönt att du lyckats släppa det =)

  3. Såklart, man ska göra som man själv tycker, ingen annan vet hur ens eget barn är sig och är. Jag hoppas iallafall att ni har haft en underbar dag!Kram Sandra

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s