Rädsla, blyghet och tveksamhet

Idag fick Stella vaccin mot tuberkulos. Anledningen till att hon erbjuds det här vaccinet är att hon har anknytning till sydeuropa, i vårt fall Grekland. Vi tycker det är lika bra att hon får alla nödvändiga och kanske till och med icke nödvändiga skydd. Sprutan gick bra, det är inte som med de vanliga vaccinen att den sticks in i muskeln utan denna läggs ytligt under huden på vänster högerarm. Vaccinet ger inte heller några omedelbara biverkningar. Däremot är det rätt vanligt att barnet får en liten böld där sprutan gavs och det är också möjligt att bölden börjar avge vätska eller var. Men det kommer i så fall senare, vi får hålla koll framöver.

Nu till något annat.

På Stellafronten har det hänt en hel del med personligheten. De senaste veckorna har vi börjat märka av både blyghet, rädsla och tveksamhet mot vissa saker och mot främmande personer.

Oron för det främmande ökar och nyfikenheten, som hittills väglett barnet ut mot en vidare värld, hämmas tillfälligt. Barnet kan till och med visa uppenbar rädsla för det obekanta hos ting eller ”främlingar” och kan börja gråta hejdlöst om främmande vuxna tittar på det. Små barn måste få närma sig främmande människor i sin egen takt. Detta kan inte och bör inte heller skyndas på.
– growingpeople.se

Precis som texten ovan beskriver så kan Stella helt plötsligt bli ledsen när hon ser en person som hon inte känner igen. Hon var till och med reserverad mot mormor och morfar när de kom på besök. Men det gick över efter en ganska kort stund. Hon måste bara få vänja sig.  Tveksamheten gäller också vissa föremål. Idag blev hon rädd när jag tog in dammsugaren och sträckte sig genast mot mig för att komma upp. Hon tittade stint på dammsugaren och höll hårt i mig. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg så var hon lite rädd för gungan senast.

Allt detta är ju en viktig del i hennes utveckling. Ni läsare som har erfarenhet av detta, hur länge brukar denna fas vara?

 

Annonser

En kommentar

  1. Var lilla skrutt fick TBC vaccinet pa BB faktiskt. Och precis som du skrev sa fick hon en liten bold pa armen och tom lite var i. Men jag undrar vilken arm er tjej fick sprutan, vanster hoger arm? 😉

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s