9 månader

Stella har blivit så stor så plötsligt. Det känns som att utvecklingen har satt iväg i raketfart den senaste månaden. Helt plötsligt så är Stella som ett helt nytt barn. Hennes tidigare så lugna jag är ett minne blott. Nu är det andra bullar som gäller. Full fart framåt – non stop – hela tiden. Hennes nya favoritaktivitet är att ställa sig upp mot allting som kommer i hennes väg. Säng, bord, stol, diskmaskin, mammas ben, pappas ben, soffa. Överallt finns det någonting man kan utnyttja för att komma upp från marken. Jag kan känna att det var väldigt skönt så länge hon höll sig på marken, men samtidigt är det så kul att se henne utvecklas och bli stadigare och stadigare för var dag som går.

Nu kan hon också ta små steg i sidled längs med en möbel. Hon har även gått ett par försiktiga steg med gåvagnen utan assistans. Dessutom kryper hon numera mycket snabbt. Så vi får se upp här hemma!

Vi har en ganska otålig dam som kan bli rejält sur om hon måste ligga för länge på rygg på skötbordet eller sitta för länge i vagnen.

Rutinerna för mat är väldigt bra om jag får säga det själv. Frukost 8.00, lunch 11-11.30, mellanmål vid 14 och sedan middag vid 16-16.30. Kvällsvälling innan läggdags, oftast vid 18.45. Till lunch och middag är det en barnmatsburk eller motsvarande mängd hemlagad mat. Oftast det senare. Frukost är gröt med frukt och en smörgås med smör. Mellanmål fruktyoghurt och ett smörgåsrån.

Rutinerna för sömn är det lite sämre med. Natten är nästan alltid 19-06.30. Under dagtid har det varit upp och ner. Men det lutar åt att Stella nu vill sova 1 gång per dag istället för 2. Så jag försöker få henne att sova en lång vila istället för två kortare. Jag hoppas på rätsida på det här snart.

Två tänder har tittat fram, båda på nedre käken. Hon ser så söt ut när hon skrattar! Apropå skratt så skrattar hon ofta och mycket. Stella är jättekittlig runt midjan. Hon riktigt vrider sig i skratt när vi kittlas henne. Hon älskar när vi sjunger för henne. På senaste tiden har hon haft lite svårt att koncentrera sig på böcker om vi sitter och läser. Hon är så fokuserad på att röra sig. Men detta är förmodligen en period. Men pratar mycket, det gör hon. Sitt eget lilla språk. Ljuden ma-ma, ba-ba, hei och ne-ne är vanligt förekommande.

Ögonfärgen är fortfarande ganska blandad. I vissa ljus bruna, i andra ljus grön-brun-grå. Så jag skriver att hon har grön-brun-grå ögon just nu. Vi får se vart det landar!

Det var lite om Stella, 9 månader gammal idag. Det innebär att livet utanför magen har varit lika långt som i magen. Är det inte fantastiskt hur mycket man kan lära sig på 9 månader?

Annonser

3 kommentarer

  1. lilla tjejen börjar bli stor, grattis i efterskott!! ja det är så fascinerande hur mycket det kan lära sig och utvecklas på så kort tid!

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s