Första saffransbullarna för året

Det blev bakning idag och det blev lussebullar/lussekatter/saffransbullar/saffransbröd (kärt barn har många namn!). Tidig premiär, jag vet, men min man är galen i dessa bullar så det är för hans skull. Blir nog en sats till innan jul, minst!

Ingredienser, ca 40 stycken
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg (lätt)
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
ev pärlsocker

Smula jästen i en degbunke eller i bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Tillsätt saffran i vätskan. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Baka ut degen till saffranskusar eller annan valfri form. Lägg dem på smorda plåtar eller på bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker om så önskas. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från arla.se men jag har ändrat lite i beskrivningen efter eget tycke. Pärlsocker är ett gammalt knep som min mamma har lärt mig, jag tycker de blir extra fina med det på!

Annonser

4 kommentarer

  1. ooh god jag ÄLSKAR lussebullar! Nästa helg är jag i Sverige och de är första advent (galet!) så då ska jag verkligen frossa! mm mmm

    sv:
    De tror jag absolut! Jag är säker på att jag kommer falla hals över huvud för min lilla dotter/son i samma sekund som pluset visas på stickan. Kanske lite därför jag fortfarande verkligen vill vänta. Är inte riktigt klar med stt vara helt egoistisk än 😉 Jag är ändå baa 24 så jag känner ingen stress än, men my love är väääldigt sugen. Men jag vill gärna vänta tills vi är gifta, vilket förhoppningsvis inte kommer dröja mer än något år =)

  2. å så gott med lussebullar och så juligt!! mums blir nog att packa några sådanna i veckan så att alla som ska hjälpa oss att flytta får något att tugga på mellan kartongerna!

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s