Språkutveckling

Jag har funderat mycket på språkutveckling den senaste tiden. Hur kommer Stellas tal att påverkas av att hon hör två språk? Kommer hon att börja prata senare på grund av det? Det råder delade meningar om det här. En förskollärare på Melissaki berättade att det är olika från barn till barn, givetvis. På vissa kan det märkas att det tar lite längre tid att få ordning på orden, andra talar lite av båda språken vid 1,5 års ålder. Detta är ju inget som är unikt för tvåspråkiga barn. Det finns ju alltid individuella skillnader! Ni som har erfarenhet på ämnet får gärna skriva en kommentar.

Hittills har Stella mest hört svenska av förklarliga skäl. Så de ord hon säger är svenska. Vi har hört mamma, baba, titta, där, titta där, hej, nej, vov (hund), oda (groda). Kanske något mer också som jag har glömt. När hon börjar förskola kommer säkert grekiska ord smyga sig in också, då personalen kommer att tala grekiska, läsa grekiska och sjunga grekiska hela tiden.

 

Annonser

3 kommentarer

  1. Det är inga som helst problem att växa upp med två språk. Det är viktigt att hennes pappa inte glömmer att prata grekiska med henne förstås. Perfekt att Stella ska gå på grekisk förskola!

  2. Mina barn flyttade till Grekland när de var 4 och 6 år från Sverige, pappa har pratat grekiska från de föddes i Sverige och jag svenska. Inga problem när vi flyttade ner till
    Grekland, de snappade upp grekiskan över en sommar. I och med att de hört grekiskan sedan de föddes hade de språket och melodin i språket redan. I Grekland började de i svensk skola på helgerna och grekisk skola i veckorna. Nu har dottern och jag flyttat tillbaka till Stockholm sedan i somras och hon har börjat på svensk gymnasieskola, hon pratar och skriver svenska flytande och man hör inte att hon bott i Grekland i 12 år. Ingen brytning överhuvudtaget, lärarna blir förvånade när hon säger att hon bott i Grekland. Barnen har även gått i engelsk privatskola på kvällarna och de talar utmärkt engelska. Tycker verkligen att din man ska prata grekiska med din dotter då hon får ett språk gratis. Barn hanterar flera språk om de används i tidig ålder. Lycka till

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s