Grekisk mat i huset

Finns det någon där ute som gillar grekisk mat? Tänkte väl det. Jag har nog aldrig mött någon som sagt sig ogilla grekisk mat. Sen är det förstås så att de flesta här i Sverige mest tänker på fetaost och souvlaki. Men det finns ju så mycket mer!

Konstigt nog har jag inte lagat så mycket grekisk mat hittills. Vi har ätit hos svärföräldrarna då och då och jag har därför inte känt att det ”behövs”. Men så tog jag fram Min stora feta grekiska kokbok och började bläddra och blev genast inspirerad. Och förra veckan lagade jag både Fasolada (soppa/gryta med stora vita bönor) och även en linsgryta. Jättegott, hälsosamt och även bra mat för Stella. Bön- och linsrätter är exempel på standardingredienser i ett grekiskt hem. Här i Sverige skulle jag nog påstå att det INTE hör till vardagsmat i de flesta familjer, har jag fel?

Jag tänkte börja laga mig igenom den här boken, vissa utvalda recept i alla fall. Grekisk mat kan vara ganska enkel att få till. Många rätter är långkok i gryta eller ugn som egentligen inte kräver så mycket finess, men det tar ju sin tid. Bönsoppan behövde puttra i säkert två timmar för att bli klar. Så det gäller att börja i tid om maten ska ätas samma dag.

Näst ut tror jag blir Papoutsakia, små skor, som är fyllda auberginer.

Annonser

6 kommentarer

  1. Å så gott! På julen äter vi Faso och det låter lite liknande. Det är ju så kul att prova nya rätter, vi får ju Linas matkasse imorgon så jag hoppas få lite inspiration, får rapportera om det är något bra.

  2. Hej! Hittade hit genom Malins blogg. Jag råkade på en gång se ordet Grekland bland alla andras ord och meningar. Vilket gjorde mig galet nyfiken och var bara tvungen att kika in! 🙂 Jag är själv halvgrek då min pappa kommer från Kreta och har en stor del av Grekland i mitt hjärta! 🙂 Vad har du för koppling till Grekland? Är det killen som kommer därifrån? Om det är okej att fråga?! 🙂

  3. Åh, så härligt! 🙂 Vad härligt med ett grekiskt bröllop! 🙂 Vi är i Grekland varje år. Ibland har vi åkt dit någon gång extra. Och en sommar tog jag mitt pick och pack och bodde jag nere på Kreta. Så till sommaren blir det 26:e gången jag är där och hälsar på den ganska stora släkten och alla vänner. Är också uppvuxen i Sverige då min mamma och pappa nästan nyss flyttat hit innan dom fick mig. Jag förstår väldigt mycket grekiska men är dessvärre sämre på att prata, även om jag kan göra mig förstådd om jag ”måste”, haha. Många ord finns i ordförrådet men tycker det är svårare med meningar. Något jag skäller på pappa om ibland, hihi. Pratar du grekiska?

    1. Spännande! Bra ändå att du har lärt dig förstå och prata lite. Vår förhoppning är att Stella ska kunna lära sig bra, därför ska hon gå grekiskspråkig förskola här i Stockholm. Jag förstår en hel del grekiska och kan säga enkla meningar och enkla saker (har gått språkkurser i grekiska). Men jag hoppas lära mig bättre i framtiden.

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s