Språkutveckling

Det har börjat hända på allvar med Stellas språk. Hon har börjat härma ord som de ska låta. Melissaki (förskolan hon går på), bok, bokenγιαγιά (farmor/mormor på grekiska), sko, bää (får), bajs, bo (boll) är några av de ord jag har hört på sista tiden. Det vanligaste förekommande är pappa eller baba – om jag fick en krona varje gång jag hörde det ordet skulle jag vara rik nu!

Stellas mun går i ett, hon har långa utläggningar med stor inlevelse. Det är så kul att höra hur hon skapar ett språk, även om det fortfarande inte har alla ljud på rätt plats.

Jag hör mest svenska ord, vilket inte är så konstigt eftersom att jag pratar svenska med henne. På måndag har vi uppföljningssamtal på förskolan och jag tänkte passa på att fråga om de upplever att hon förstår grekiska bättre och kanske har sagt ett eller annat ord som vi inte har hört. Stellas farmor vittnade dock om att Stella förstår uppmaningar såsom räck mig handen på grekiska, och jag har sett att hon förstår när personalen säger nu går vi och leker eller nu kommer mamma. Till exempel. På svenska känns det som att hon förstår så gott som allt jag säger. Hon gör saker på uppmaning och markerar om hon inte vill.

BVC-sköterskan sa att vid utvecklingsbedömningen vid 18 månader förväntas barnet kunna 8-10 ord. Jag vet inte hur många ord jag skulle uppskatta att hon verkligen kan nu. Då menar jag ord som hon självständigt använder utan att härma efter. Men det skulle kunna vara runt 5-10.

Ny tappning på det här kollaget från förra veckan.

Annonser

3 kommentarer

  1. Spännande med språkutvecklingen. Dani säger bara några få ord än, mest mama men det är så kul att se att han förstår saker både på svenska och spanska. Nu kan man fråga och han visar…
    Vad häftigt det är med kommunikation!

    1. Visst är det kul! Jo vi har ju märkt att hon förstår grekiska också, något som även personalen på förskolan bekräftar. Det ska bli kul att se hur snart hon lär sig skilja på språken i tal.

  2. ååh så duktig, det är ju så häftigt ! Tror du att förskolan hjälper till en hel del språkmässigt ? 🙂 Alva pratar också, massor ! Men oftast låter hon som en liten rumpnisse liksom och så kommer det några riktigt tydliga ”titta”, ”tack tack” emellanåt 😀 haha

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s