När hon kan mer än jag

Det är inte så ofta, men då och då säger Stella saker på grekiska som jag inte förstår. Det kan vara ord eller meningar. Och det hörs att det är grekiska, och inte någon annan rappakalja som hon har hittat på. När det händer så är det liksom bara att gilla läget och säga ”aha” eller någonting i den stilen. Och vänta till pappan är tillgänglig för att tolka.

Stella har även börjat översätta när hon pratar. Igår när vi skulle äta middag sa hon Mamma äta –  Mamma fai. Mamma fai (svensk stavning) betyder alltså mamma äter. Sen sa hon också Stella vill äpple – theli milo, som alltså betyder hon vill ha äpple. Hon gör på det här sättet ganska ofta nu. Vilket innebär att jag snart kan börja fråga henne vad saker och ting betyder. Hur coolt är inte det? Jag kommer tack vare min dotter att bli en fena på grekiska, det är jag övertygad om.

Sen är det förstås så att Stella oftast säger saker på svenska när hon är med mig. Hon lägger in vissa ord på grekiska, eller om det är något som hon inte kan på svenska. Och ju äldre hon blir kommer hon säkerligen exkludera grekiskan helt när det är med mig hon pratar. Men jag hör ju ändå när hon pratar med pappa, farfar, personalen på föris etc.

En annan rolig episod från igår när jag hämtade Stella. Hon sprang in och visade mig var alla hennes kompisar sitter runt matbordet. Stella sitta här, E sitta här, M sitta här… och så vidare. Och sen visade hon och berättade vilka som hade målat vilka teckningar också. Hon har blivit så stor, det är helt makalöst. När jag sedan frågade vad hon hade gjort under dagen svarade hon barnen bada dagis, något som lät väldigt märkligt. Så jag avfärdade det som påhitt, haha. Men imorse frågade jag hennes pedagog vad de hade gjort igår och hon sa att de hade hållit på med vattentema och lekt med vatten i en balja, så det var förmodligen precis det Stella syftade på.

Annonser

En kommentar

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s