Stellas språk

Jag har länge tänkt att jag ska skriva ner några rader om Stellas språkutveckling nu när hon har passerat 2 år. Det kommer så mycket emellan och det har därför inte blivit av. Men bättre sent än aldrig.

Stella kan prata nästan allting nu. Det låter lite märkligt när man skriver så för allting kan hon ju inte, men på god väg. Hon sätter till exempel ihop meningar med små bindeord numer. Hon använder sig av personliga pronomen som mig, sig och så vidare. Grammatiken har utvecklats mycket de senaste månaderna och hon har börjat skilja på dåtid och nutid. Det mesta hon säger är ganska så tydligt och förståeligt för alla men emellanåt kommer det ord ur munnen som framförallt mamma och pappa kan tyda. Allt det här handlar om Stellas svenska.

Grekiskan är det lite svårare att ha koll på. Vi får höra från personalen på förskolan att hon pratar jättebra grekiska där och det är precis som förut mest där hon använder grekiska. Men visst märker vi även hemma att hon kan. Härom dagen när vi var ute sa hon titta mamma, vatten, fast på grekiska, och jag frågade då om hon tycker om vatten, på grekiska. Då svarade hon att ja, jag tycker om vatten mycket. Men i övrigt är det sällan hon blandar in grekiska när jag pratar med henne. Tidigare blandade hon ibland grekiska ord med svenska, något hon gör i mycket mindre utsträckning nu.

Stella älskar att sjunga och hon kan många av sina favoriter utantill. Bää bää vita lamm, blinka lilla stjärna, imse vimse spindel, trollmor… Ibland när hon sitter och sjunger för sig själv och jag börjar sjunga med så säger hon Inte sjunga mamma, Stella sjunger. Men vid läggdags vill hon alltid att vi ska sjunga för henne. Hon kan även sånger på grekiska, de flesta har hon lärt sig på förskolan men även farfar brukar sjunga med henne ibland.

Sagt av Stella på sistone:

Lillebror gråter, han slagit sig där och pekar på en reva som han gett sig själv på kinden.

Mormor klä på sig tröjan.

Babas (pappa) duktig gunga, Stella också duktig.

stella3

Annonser

2 kommentarer

  1. Säger detsamma, gud, man hinner verkligen inte med och jag bävar redan inför att lillebror också ska växa upp så fort, och han är inte ens här än, hahah! 😀

    Kramar och det är ju så häftigt med språkutvecklingen hos de små tycker jag, lite extra hos våra tvåspråkiga kanske, hihi 😀

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s