Lite om grekiska, Grekland och en liten Stella

Igår träffade jag mamman till en av Stellas förskolekompisar, som för övrigt också har en bebis som är exakt lika gammal som Theo. Bland annat så pratade vi om barnens grekiska förstås och det visar sig att de upplever precis samma sak som vi gör. Hemma vill de inte prata grekiska, även om de blir tilltalade på grekiska av pappa eller mamma, men att de kommunicerar bra på grekiska på förskolan. Det är sällan vi får höra hur mycket Stella kan på grekiska eftersom att hon hemma nästan bara pratar svenska. Så ett bra test vore nog att hon fick träffa någon som inte kan svenska, så att hon skulle bli tvungen att ta till grekiskan. Stella är ju smart och förstår mycket väl att det går lika bra, om inte bättre, att prata svenska med pappa. Och då gör hon givetvis det. Så är det med barn. Lättaste vägen.

I år blir det ingen resa till Grekland för oss, inte som det ser ut nu i alla fall. Theo är ju ganska så liten ännu och sommaren är inte bästa tiden att resa till Medelhavet, där det är obeskrivligt hett i juli eller augusti. Vi åkte inte ner under Stellas första sommar heller. Men av den här anledningen kommer det nog inte att dyka upp något tillfälle för Stella att träffa släktingar från Grekland i år. Det är synd att det blir så gles mellan tillfällena men samtidigt är det inte så mycket att göra åt. Vi har släktingar i Grekland och vi har också släktingar i Norrbotten som vi måste hälsa på då och då. Och så bor vi någonstans i mitten.

stella-greklandstella-grekland3stella-grekland2

Stellas första resa till Grekland förra sommaren. Hon var då 18 månader ungefär och pratade ett till två ord, kanske tre någon gång om jag inte minns fel. Då kom det svenska och grekiska ord om vart annat. Nu har hon nästan helt slutat blanda och det märks tydligt att hon vet vilket språk som är vilket. Men alltså, hur liten och söt hon ser ut! Det är obegripligt att hon har förändrats så mycket utseendemässigt på ett år. Mellan 1,5 till 2,5 år händer det verkligen massor både med utseende och i övrigt.

Annonser

4 kommentarer

  1. Jag tycker också min son har utvecklats så otroligt mycket det senaste året. Bara det hur han rör sig, nu hoppar, springer och har (nästan) full koll över sin kropp. Till språket. Jag läste någonstans att barn mellan 2 och 3 lär sig 2-4 ord om dagen och utvecklar sitt ordförråd från 200 ord till 600 ord. Det märks! Läste även att det är väldigt viktigt att man fram till barnet är ungefär 3 är väldigt tydlig med skillnaden på de två språken men att man efter det kan börja prata både då barnet redan skiljt dem åt. Låter ju som Stella vet precis att det är olika språk och kan skilja dem åt.
    Jag är så glad att vi kommer vara två månader i Spanien i sommar (även om jag oroar mig för hettan!) men för språket skull. Två månader med bara spanska små kompisar behövs för att ge spanskan en tjuts (stavas det så?). Dani förstår spanska med pratar mest svenska. Han säger kanske 10 ord på spanska (pipi, popo, paella, no!) medan på svenska pratar han redan 2-3 ords meningar.

    1. Ja, motoriken nu är helt enastående. Hon springer så fort att jag knappt hinner med, kan hoppa jämnfota, klättra på staket och har så pass bra kontroll att hon kan springa i nerförsbacke. Och det du skriver om språket stämmer säkert, nu har vi kommit till punkten när det känns som att hon pratar svenska. Så pass att vi kan föra konversationer.
      Och visst händer det att hon blandar, men det är sällan. Ett undantag är ordet nej. Av någon anledning säger hon alltid ochi, nej på grekiska 🙂

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s