Tomatsoppa av ugnsrostade tomater

Jag utlovade ju recept och nu kommer här ett som jag snubblade över i tisdags. Fixade detta till lunch för mig själv och det var riktigt gott, även om en slät tomatsoppa inte är särskilt matig. I soppan hade jag:

6-8 tomater
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
rosmarin (helst färsk kvist)
någon matsked olivolja
5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl matlagningsgrädde
några matskedar honung
flingsalt
peppar

tomat

Halvera tomaterna och skiva löken, lägg på bakplåtspapper. Lägg även på skalade vitlöksklyftor. Häll över olivolja och strö över flingsalt och rosmarin. In i ugnen på 200 grader i cirka en halvtimme. Därefter är det bara att mixa ihop de rostade grönsakerna med buljongen, hälla i grädden och smaka av med salt, peppar och honung. Jag tyckte att honung fungerade jättebra för att balansera upp tomatens syra. Slutligen kokar du upp soppan och låter sjuda i några minuter. Servera förslagsvis med fetaost i och med en brödbit till. Gott!

Om du inte tycker om rosmarin går det nog lika bra att använda annan kryddning, vilka örter som helst borde gå lika bra. Rosmarin har väldigt mycket karaktär och den här soppan smakar verkligen rosmarin, tror den blev extra framträdande i och med att den gick med i ugnen. Men jag gillar smaken.

soppa

Så här såg resultatet ut. Jag älskar att vräka på med fetaost eller getost i soppa, jag älskar nog generellt att ha ost till nästan allting faktiskt. Vet inte var livet vore utan ost, haha!

Annonser

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s