Ugnsbakade stora vita bönor, γίγαντες

Jag fortsätter med tema Grekland, den här gången med ett recept. Jag lagade stora vita bönor i ugn idag, en riktig grekisk klassiker som vi ganska ofta äter. Alla gillar detta, även om bönor inte annars är en favorit. Receptet är från min svärmor. Detta är inget du fixar på en kvart utan det krävs lite planering och tid, men det är det värt!

Det som behövs är:
500 g stora vita bönor, γίγαντες
2 morötter
1 selleristjälk
1-2 gula lökar
Ev 2-4 klyftor vitlök
1 burk krossad tomat
Ett par dl olivolja
Hackad persilja
Salt och peppar

Blötlägg bönorna i minst 12 timmar, helst ett dygn. Därefter ska de kokas i nytt saltat vatten. Jag kokade bönorna på svag värme i nästan 2 timmar innan jag kände att de var klara, det kan också räcka med 1-1,5 timmar.

Finhacka lök, vitlök, selleri och persilja. Morötterna kan vara i slantar eller små tärningar. För tomatsåsen finns olika tillvägagångssätt. Det går att lägga allting direkt i plåten men jag valde att koka samman alla grönsaker med olivolja och tomater i kastrull och sedan hälla såsen över de kokta bönorna i formen. Slå också på ett par dl vatten och salta efter behag. Därefter ska alltsammans bakas på 175 grader tills det mesta av vätskan har dunstat, 30 minuter till 1 timme.

Servera med fetaost, oliver och gärna tzatsiki.

20140413-215717.jpg20140413-215736.jpg

Annonser

En kommentar

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s