Min grekiska

Det var ganska många år sedan jag startade den här bloggen. Kan det vara 5 eller 6 år sedan? Redan då började jag lära mig grekiska. Ambitiös som jag var anmälde jag mig till en kvällskurs och fortsatte sedan i tre terminer. Den tredje terminen var jag gravid med Stella och efter det har jag inte återupptagit grekiskastudierna.

Jag har däremot haft en annan typ av inlärning. Den vardagliga. Jag tror inte att det finns någonting bättre, egentligen. I och med den grekiska förskolan, samtalen här hemma mellan far och dotter, tiden vi spenderar med barnens farfar och så vidare har jag fortsatt att snappa upp, eller snarare befästa, det jag lärde mig i skolbänken.

När vi var nere i Grekland fick jag höra från flera släktingar att det tyckte att jag pratade så bra. Och de jämför ju med mitt första möte med dem 2008, när jag endast kunde säga Γεια σας. Men absolut har jag blivit mycket, mycket bättre. Jag kan samtala om vardagliga saker. Fråga vad en bussbiljett kostar. Jag har även börjat använda preteritum, dåtid, ganska omedvetet faktiskt. Där har jag snappat upp det mesta från Stella. Vilket känns underbart. Tänk att hon kan lära mig saker!

Den största skillnaden är väl ändå att jag förstår det mesta som sägs. Det är inte lika lätt att prata skit bakom ryggen på mig. Om någon skulle vilja. Jag kan fortfarande läsa hyfsat också, ibland får jag till och med hjälpa min käre make med bokstäverna om vi är på restaurang. (Han har aldrig gått skola i Grekland).

Men min grekiska lämnar mycket att önska. Jag vill lära mig mer och kanske får jag tillfälle att återvända till skolbänken snart. Det är mycket som måste falla på plats först, men snart så.

santorini4
Bild från Santorini 2009.

Annonser

2 kommentarer

    1. Vi är väldigt stolta över Stella som i princip är tvåspråkig! Jag tycker däremot att jag själv borde ha lärt mig mer vid det här laget, men men… Sakta men säkert!

Kommentera här! Jag svarar på kommentarer här i bloggen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s